Vashiány

Elgondolkoztál már valaha azon, miért olyan drágák a prémium karórák? Rolex, Omega, Tag Heuer, IWC Schaffhausen, Patek Philippe, Tissot, Breitling. Mind grandiózus név, évszázados múlttal, megkérdőjelezhetetlen minőséggel és tudással. De milyen áron?

Ezeknek az óráknak lelkük van. Hogyan kerül beléjük a lélek? Prémium anyagokból, ritka nemesfémekből készülnek. Ezek előállítása macerás és meglehetősen költséges. Kell hozzá egy bitang erős bányagép. Nem olyan, ami a szobád sarkában derűsen duruzsolva termeli a Bitcoint. Hanem egy dübörgő, zakatoló, lakóparknyi olajos monstrum, ami a tonnányi ércet a felszínre köhögi, zúzza, szitálja, szelektálja. És még hátra van a feldolgozás. 

Az a szomorú helyzet, hogy a Földet már levadásztuk, kihalásztuk, széttúrtuk. Nincs utánpótlás. Más megoldás után kellett nézni. Egy erkölcsileg elfogadhatatlan gyakorlatot alkalmaznak, de az önző emberiség mégis szemet huny felette. Virágzik az illegális szervkereskedelem, ami tulajdonképpen szervezett gyilkosság.

Mikor hallottál utoljára a bátor kis kenyérpirítóról? Régen, ugye? Kijött belőle talán 10 darab mutató, meg néhány tok? Tényleg ennyit érne csupán egy élet? Reménykedem benne, hogy létező dolog a reinkarnáció, és boldogan lüktet tovább, mint billegőkerék. Láttam rejtett kamerás felvételeket illegális olvasztásokról, máig a fülemben cseng az eszelős, reszelős fémsikoly. Mindegyik karakter bátor, acélkemény szuperhősnek képzelte magát, de csak egyikük tudott méltóságteljesen alámerülni a bugyogó fémlevesben. Lehet, hogy ő ismerte a jövőt, és beletörődött a sorsába. 

Most nézz a csuklódra! Mit érzel, miközben az órádat mustrálod? A fentiek tudatában valószínúleg inkább undor fog el, mint őszinte csodálat. Engedd meg, hogy segítsek, jutányos áron átveszem, hogy ne érezz többé lelkiismeret furdalást.