Hogyan határozzuk meg egy arany karóra értékét négy lépésben?

Egy kedves ügyfelem hozta be a szervizbe az ükapjától örökölt arany karóráját. Számára felbecsülhetetlen értékű, nem is akarja eladni. Csak kíváncsi, „mennyi van benne”.

Első lépés az anyagmeghatározás. Láthatóan nem szarany. Honnan tudom, ha nem locsolgatom királyvízzel? A savat a kollégáid köpködik rád a hátad mögött. Karórát nem merítünk bele. A titok a lézeres szemmérték.

.

Második lépés a súly meghatározása milligramm pontossággal.

.

.

Segítségemre volt a hitelesített mérleg.

.

.

A harmadik lépés a karát meghatározás. Kíméletesen kell bánnunk a 4 generációt kiszolgáló családi ketyegővel! Egy rossz mozdulat, és helyrehozhatatlan károkat okozunk.

.

.

A műszeres mérés objektív módon igazolja, hogy a lehető legfinomabb, 24 karátos csecsebecse tisztelte meg a műhelyt.

.

A negyedik lépés, az érték meghatározása speciális számításokat igényel.  Évtizedek tapasztalata szükséges. A képletek üzleti titok részét képezik. Bírlak, és bízom is benned, ezért megosztom veled. Csak veled. Ne másold a módszert, nem kerülhet illetéktelen kezekbe.

Tehát a karóránk értéke a súly/karát/kor/állapot és néhány korrekciós tényező figyelembe vételével úgy alakul, hogy 4.900 Euro.  

Kivételesen nem kértem pénzt ezért a munkáért. Örülök, hogy egy ilyen értékes, fontos dologhoz hozzátehettem lelkem egy apró darabkáját. Hozd be nyugodtan te is féltett kincseid! A művelet megvárható, kétszer fél órát vesz csupán igénybe.  

(A számológépes Casio DBC kölcsön adásáért örök hálám üldözi Ervin kollégámat. Nélküle nem tudtuk volna meg a pontos eredményt!)